Du er i gang med at læse
Hvad er føleforstyrrelser? Og hvordan behandles det?

Hvad er føleforstyrrelser? Og hvordan behandles det?

Helbred

Du vil måske blive overrasket over at erfare, at føleforstyrrelser faktisk er ret almindelige. En føleforstyrrelse er, når en person har en unormalt høj eller lav tærskel for visse sensoriske stimuli. Dette kan resultere i enten konstante eller periodiske følelser af ubehag.

Der findes fire hovedtyper af føleforstyrrelser; taktile (berøring), visuelle (syn), olfaktoriske (lugt) og auditive (lyd). Personer med disse forstyrrelser har ofte svært ved at behandle information fra disse sanser. Som følge heraf kan de føle, at de bliver bombarderet med for mange eller for få stimuli. Læs mere om føleforstyrrelser, og hvordan man kan behandle føleforstyrrelser i denne artikel.

Hvordan får man en føleforstyrrelse?

Der er mange mulige årsager til føleforstyrrelser. I nogle tilfælde kan årsagen være ukendt. Der er dog nogle potentielle risikofaktorer, som er blevet identificeret. Disse omfatter:

  • Visse medicinske tilstande: Nogle medicinske tilstande kan øge din risiko for at udvikle en føleforstyrrelse. Det drejer sig bl.a. om sygdomme, der påvirker nervesystemet, såsom Alzheimers sygdom og Parkinsons sygdom.
  • Genetik: Nogle mennesker kan være født med en højere eller lavere tærskel for visse sensoriske stimuli. Dette kan gøre dem mere tilbøjelige til at udvikle en føleforstyrrelse.
  • Skade: En skade på nervesystemet kan undertiden føre til en sensorisk forstyrrelse. Dette kan være resultatet af en ulykke, PTSD eller en operation.
  • Stress: Stress kan undertiden udløse eller forværre symptomerne på en føleforstyrrelse.

Hvis du gerne vil læse mere om emnet, så se mere om føleforstyrrelser her.

Læs også
Massagepude

Hvordan behandler man føleforstyrrelser?

Der findes en række forskellige behandlingsmuligheder for personer med føleforstyrrelser. Behandlingstypen afhænger af forstyrrelsens sværhedsgrad og den enkeltes præferencer. Nogle almindelige behandlinger omfatter ergoterapi, rådgivning og medicin. Læs mere om behandlingsmulighederne nedenfor:

  • Ergoterapi: Ergoterapeuter kan hjælpe mennesker med føleforstyrrelser med at håndtere deres symptomer. De kan give strategier til at håndtere sensorisk overbelastning og lære folk, hvordan de skal bruge hjælpemidler.
  • Rådgivning: Rådgivning kan hjælpe folk med at håndtere de psykologiske konsekvenser af at have en føleforstyrrelse. Det kan også hjælpe dem med at udvikle værktøjer til at håndtere deres symptomer.
  • Medicinering: Medicin: Medicin kan undertiden bruges til at behandle de underliggende årsager til føleforstyrrelser. Hvis en person f.eks. har en tilstand, der påvirker nervesystemet, kan der ordineres medicin for at hjælpe med at håndtere symptomerne.

Hvis du eller en du kender kæmper med en føleforstyrrelse, er der naturligvis altid hjælp at finde. Hvis du tror, at du måske har en føleforstyrrelse, skal du tale med din læge om at blive vurderet af en specialist. De vil kunne hjælpe dig med at finde den rette behandlingsplan for dig.

© 2023 Stunning.dk (kontakt@stunning.dk)

Siden er reklamefinansieret

Stunning.dk ejes og drives af Effecto ApS

Til toppen